Απόκριες 2016 στην Σκύρο

Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Σκύρο όπως κάθε χρόνο κορυφώνονται το τελευταίο τριήμερο της αποκριάς. Από την Παρασκευή το βράδυ ξεκινούν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Σκύρου και ολοκληρώνονται αργά το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας.


Την Παρασκευή 11 Μαρτίου οι συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις θα συγκεντρωθούν στην Κεντρική αγορά της Σκύρου όπου το απόγευμα κάνουν την εμφάνιση τους οι Κορέλες και οι Φράγκοι.
 
Το Σάββατο 12 Μαρτίου οι εκδηλώσεις από νωρίς το πρωί με τα μικρά παιδιά ντύνονται κορέλες και φράγκοι ενώ το μεσημέρι ακολουθούν οι έφηβοι και το βράδυ οι ενήλικες.
 
 
Αφού συγκεντρωθούν όλοι στο κέντρο της χώρας, το έθιμο τους θέλει να ανεβαίνουν προς το κάστρο, κουνώντας τις κουδούνες τους, προς τοεκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου όπου και χτυπάνε την καμπάνα.
 
 
Αργότερα στην Κεντρική Πλατεία της χώρας της Σκύρου διαδραματίζεται και το δρώμενο μεταξύ του Γέρου, της Κορέλας και του Φράγγου που δίνει την θέση του στους χορούς και η διασκέδαση κρατάει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.
 
Το μεσημέρι της τελευταίας Κυριακής της αποκριάς, 13 Μαρτίου 2016, γιορτάζεται το έθιμο της Τράτας.
 
Η Τράτα είναι ένα καΐκι με ρόδες. Η Τράτα αναπαριστά τη ζωή των ναυτικών και οι συμμετέχοντες είναι συνήθως ψαράδες. 
 
 
Το μεσημέρι ένα άτομο που ανεβαίνει στην τράτα σατιρίζει με έμμετρο λόγο τις καταστάσεις και τα γεγονότα και ακούγονται στιχάκια που καυτηριάζουν με επίκαιρα θέματα, με αναφορές από την Καγκελάριο της Γερμανίας  μέχρι τον δήμαρχο της Σκύρου.
 
Από τα μεγάλα ηχεία περιμετρικά στο λιμάνι, ακούγεται δυνατή μουσική και με αυτό τον τρόπο καλωσορίζουν οι Σκυριανοί τους επισκέπτες του νησιού.
 
Η συνέχεια έχει χορό και μεσημέρι προς απόγευμα κάνουν την εμφάνιση τους πάλι οι γέροι και οι κορέλες. Το βράδυ της Κυριακής και μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου όλοι ντύνονται με τις παραδοσιακές τους στολές- κληρονομιά από τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους - και ξεχύνονται στους δρόμους.
 
Την Καθαρά Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2016 το πρωί στην Κεντρική Πλατεία της Σκύρου, ο Δήμος Σκύρου προσφέρει σαρακοστιανά εδέσματα και άφθονο κρασί
 
Επισκέπτες και κάτοικοι ενώνονται σε έναν μεγάλο κύκλο και ο χορός κρατάει μέχρι το βράδυ.
 
Σκυριανά Σαρακοστιανά Εδέσματα
 
Το γεύμα της Καθαράς Δευτέρας είναι πολύ σημαντικό για τους Σκυριανούς και οι σκυριανές μαγείρισσες προσφέρουν παραδοσιακά φαγητά, όπως είναι οι τραχανόπιτες και τα τραχανοτεροπτάρια που είναι τυροπιτάκια τηγανητά με τραχανά, μέλι και κανέλα. Επιπλέον η σκυριανή φάβα με τις κρομμύδεςσυντροφιά με τα μισόκαρφα είναι τα παραδοσιακά γεύματα που κερδίζουν τις εντυπώσεις.
 
Για όσους επιθυμούν να πετάξουν χαρταετό, ένα έθιμο όχι ιδιαίτερα διαδεδομένο στη Σκύρο, η μεγάλη έκταση του κάμπου είναι το ιδανικό σημείο που μικροί και μεγάλοι επιδίδονται στο έθιμο του πετάγματος χαρταετού.
 
Το γλέντι ουσιαστικά τελειώνει την Τρίτη το ξημέρωμα όπου αρκετοί επισκέπτες του νησιού επιστρέφουν με το πρώτο πλοίο ταξιδεύοντας με τις παραδοσιακές τους στολές.
 
Ευχαριστούμε για το φωτογραφικό υλικό και τις πληροφορίες τον Δήμο Σκύρου και την κοινότητα στα social media Απόκριες στη Σκύρο καιΣκυριανή Απόκρια.

Πηγή: http://www.eviaportal.gr

Ετικέτες: 

info box

Διεύθυνση: 

Σκύρος

Πόλη: 

Κόστος: 

Είσοδος Δωρεάν

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

11/03/2016 - από τις 10:00 έως τις 23:00
12/03/2016 - από τις 10:00 έως τις 23:00
13/03/2016 - από τις 10:00 έως τις 23:00
14/03/2016 - από τις 10:00 έως τις 23:00