Παραδοσιακή Λαγάνα

Η λαγάνα δεν λείπει από κανένα τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Συνηθίζουμε να αγοράζουμε διαφορετικά είδη από φούρνους. Αλλά γιατί να μη δοκιμάσουμε να φτιάξουμε την δικιά μας; Αυτή η συνταγή είναι πολύ εύκολη και πέρνει μόνο 20' λεπτά!

Υλικά:

500 γρ.αλεύρι σκληρό Νο 1
300 γρ.νερό σε θερμοκρασία δωματίου
10 γρ.μαγιά ξηρή
1πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
10 γρ.αλάτι
2 κ.σ.ελαιόλαδο

Υλικά για άλειμμα
2 κ.σ.νερό σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.γ.ζάχαρη κρυσταλλική
σουσάμι

 

Εκτέλεση: 

  1. Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό με την μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα.
  2. Το αφήνουμε στην άκρη για 15-20 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  3. Όταν περάσουν τα 15 λεπτά ρίχνουμε μέσα το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι και τα χτυπάμε στο μίξερ με τον γάντζο για περίπου 7-8 λεπτά. Στην αρχή χτυπάμε αργά και μετά δυναμώνουμε την ταχύτητα.
  4. Σε ένα μπολ βάζουμε λίγο λάδι και τοποθετούμε μέσα την ζύμη μας και την καλύπτουμε με μεμβράνη. Την αφήνουμε εκεί να διπλασιαστεί για 1:30 ώρα.
  5. Έπειτα βγάζουμε την ζύμη από το μπολ και την κόβουμε σε 2 κομμάτια. Απλώνουμε το κάθε κομμάτι σε λαδόκολλα και το ανοίγουμε με τον πλάστη, ρίχνοντας στην επιφάνεια λίγο αλεύρι, σχηματίζοντας λαγάνες που να μην ξεπερνούν το μέγεθος των ταψιών.
  6. Σε ένα μικρό μπολάκι ανακατεύουμε το νερό με την ζάχαρη και αλείφουμε τις λαγάνες και τις πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Κατόπιν περιμένουμε άλλα 20 λεπτά για να φουσκώσουν.
  7. Μετά τα 20 λεπτά τις πιέζουμε με τα δάχτυλα για να πάρουν το σχήμα της λαγάνας , τις πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και τέλος τις ψήνουμε για 10-15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 220°C.

 

Πηγή: https://alevri.com/recipes/paradosiaki-lagana