Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΜΟΥ

Θα αρέσει στα παιδιά γιατί κάθε κατασκευή είναι τελείως διαφορετική. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να ευαισθητοποιήσετε τα παιδιά για την ανακύκλωση και την προστασία του πλανήτη. Επίσης πρόκειται για μία ευαίσθητη κατασκευή που τα παιδιά θα πρέπει να την προσέχουν.

Τι θα χρειαστείτε:

  • Μπλε και πράσινες κηρομπογιές (μολύβια). Προαιρετικά καφέ και άσπρες.
  • Ψαλίδι, ξύστρα
  • Λαδόχαρτο (χαρτί μαγειρικής)
  • Χαρτί κουζίνας
  • Σίδερο
  • Σπάγκος

Πώς να το φτιάξετε:

  1. Απλώστε ένα κομμάτι λαδόχαρτου σε ένα τραπέζι εργασίας.
  2. Χρησιμοποιήστε ένα ποτήρι για να σχεδιάσετε πάνω στο χαρτί ένα κύκλο.
  3. Οι γονείς πρέπει να ξύσουν τα μολύβια ή να χρησιμοποιήσουν τα ψαλίδια ή την κόψη ενός μαχαιριού.
  4. Βάλτε τα παιδιά να τοποθετήσουν τα διαφορετικά χρώματα της ξυσμένης μύτης μέσα στον κύκλο όπως θέλουν. Να χρησιμοποιήσουν το μπλε για το νερό, το πράσινο και το καφέ για τη στεριά, το άσπρο για σύννεφα. Έτσι θα σχηματίσουν ένα τοπίο.
  5. Κόψτε ένα κομμάτι σπάγκο περίπου 30 εκατοστά. Διπλώστε τον και τοποθετήστε τις κομμένες πλευρές ανάμεσα στις ξυσμένες μύτες. Όταν αυτές λιώσουν ο σπάγκος θα στερεωθεί ανάμεσα και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κρέμασμα.
  6. Τοποθετήστε άλλο ένα κομμάτι λαδόχαρτο από πάνω από τα ξύσματα με προσοχή ώστε να μην ξεφύγουν από τον κύκλο.
  7. Τοποθετήστε ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας πάνω από το λαδόχαρτο.
  8. Με χλιαρό σίδερο ένας μεγάλος πατάει απάνω στο χαρτί ώστε να λιώσουν τα ξύσματα. Αφήστε τα να κρυώσουν τελείως.
  9. Όταν κρυώσουν κόψτε με το ψαλίδι γύρω γύρω τον κύκλο ώστε να κόψετε και τυχόν περισσεύματα που προεξέχουν. Προσέξτε μην κόψετε τον σπάγκο!
  10. Προσεκτικά βγάλτε πρώτα το ένα λαδόχαρτο και μετά το άλλο.
  11. Κρεμάστε τα σε παράθυρο!

Σημειώσεις:

  • Η κατασκευή είναι πολύ ευαίσθητη και σπάει εύκολα. Χρησιμοποιήστε αυτή την ιδιότητα για να εξηγήσετε στα παιδιά πόσο η γη μας είναι ευαίσθητη και πρέπει να την προσέχουμε  χρησιμοποιώντας ανακύκλωση, διαχωρίζοντας τα σκουπίδια μας, εξοικονομώντας ενέργεια με το να κλείνουμε τα φώτα και τις πόρτες.
  • Αν προτιμάτε μπορείτε να αφήσετε στη μία πλευρά το λαδόχαρτο. Έτσι η κατασκευή θα είναι πιο ανθεκτική και θα διατηρηθεί περισσότερο.
  • Πριν αρχίσετε να το φτιάχνετε τοποθετήστε στο παράθυρο μία βεντουζίτσα - κρεμάστρα. Έτσι θα μπορέσετε να το κρεμάσετε αμέσως και να μην σπάσει κατά λάθος!

 

info box

Για ηλικίες από: 

5-9
9-12
12+