Η Ντετέκτιβ Ρόζα – Το ημερολόγιο των μυστικών: Παρουσίαση παιδικού βιβλίου στον Παιδικό Ιανό της Θεσσαλονίκης

Το Σάββατο 11 Μαΐου 2024 και ώρα 12:00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Κομνηνός διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου της Ειρήνης Παπαδοπούλου, με τίτλο «Η Ντετέκτιβ Ρόζα – Το ημερολόγιο των μυστικών».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Βούλα Παπατσιφλικιώτη: Παιδαγωγός, συγγραφέας, δημοσιογράφος
Δομνίκη Καράντζιου: Συγγραφέας, ραδιοφωνικός παραγωγός
Χριστίνα Γεωργιάδου: Εκπαιδευτικός, ποιήτρια, συγγραφέας

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Παιδικό Ιανό της Θεσσαλονίκης, Γρηγορίου Παλαμά 3.

Λίγα λόγια για το βιβλίο «Η Ντετέκτιβ Ρόζα – Το ημερολόγιο των μυστικών».

Το έργο απευθύνεται σε παιδιά άνω των έντεκα ετών. Πρόκειται για υπόθεση μυστηρίου με ιστορικά στοιχεία, γρήγορη εξέλιξη, ένταση, συγκίνηση, αλλά και χιουμοριστική διάθεση. Κεντρική ηρωίδα η Ρόζα, ένα κόκκινο κοκόνι που υιοθετείται από μία οικογένεια στην Πιερία: “Η πρώτη μου συνάντηση με τη Φόνη ήταν επεισοδιακή, αφού με πέρασε για αλεπού κι άρχισε να τσιρίζει. Και κάπως έτσι γνώρισα τη νέα μου οικογένεια και τους φίλους μου: Τη Φόνη, τον αδερφό της τον Θανάση, τον Γιάννη, τον Ορέστη και την Έλλη. Εγκαταστάθηκα στο μεγάλο, γαλάζιο σπίτι, έξω από το χωριό “Περίσταση” της Πιερίας. Και τότε άρχισαν τα μυστήρια: Περίεργοι θόρυβοι, βιβλία και μολυβένιοι πολεμιστές να πέφτουν από τη βιβλιοθήκη, το κόκκινο ημερολόγιο της γιαγιάς Περσεφόνης, μία διάρρηξη, αλλά και η εξαφάνιση του ηλικιωμένου γείτονα, του κυρίου Αγησίλαου.

”Η Ρόζα και οι φίλοι της, λοιπόν, προσπαθούν να ανακαλύψουν όλα τα μυστικά που συνδέονται με το παρελθόν της οικογένειας, μέσα στους αιώνες. Υπάρχουν πολλές αναφορές στην ιστορία του νομού την περίοδο της Κατοχής και πιο περιορισμένες στην Ποντιακή Γενοκτονία, στη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη, αλλά και στον Αγιογράφο του Πρωτάτου του Αγίου Όρους, τον Μανουήλ Πανσέληνο.

Οι αναδρομές στις διάφορες χρονικές περιόδους τονίζουν τη σύνδεση των ηρώων με το παρελθόν, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορικής μνήμης από γενιά σε γενιά. Η αναφορά σε ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα ενθαρρύνει τον νεαρό αναγνώστη να ερευνήσει ο ίδιος τις λεπτομέρειες μέσα στα βιβλία και στις σχετικές σελίδες του διαδικτύου.

Ειρήνη Παπαδοπούλου – Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Ειρήνη Παπαδοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κατερίνη, με καταγωγή από την Τραπεζούντα και τη Νεοκαισάρεια του Πόντου. Είναι πτυχιούχος της Νομικής και κάτοχος δύο Μεταπτυχιακών Διπλωμάτων Ειδίκευσης. Εργάζεται στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, ενώ ασχολείται ερασιτεχνικά με το θέατρο και το ραδιόφωνο, ως συμπαραγωγός στην παιδική εκπομπή “Μουσικό Αερόστατο” του «Ράδιο Ενημέρωση Κατερίνης». Γράφει κυρίως ιστορίες για παιδιά και για ανθρώπους που η ψυχή τους μένει παιδική στο πέρασμα των χρόνων.Εκτός από το βιβλίο της “Ντετέκτιβ Ρόζα”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “ΚΟΜΝΗΝΟΣ”, έχουν εκδοθεί άλλα δύο βιβλία: Το παραμύθι “Ο μάγος Μαεστρίνο και οι κλεμμένες νότες”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ 1900” και το θεατρικό έργο “Ο Εγκέλαδος”, από τις εκδόσεις “ΔΩΔΩΝΗ”.Έχει λάβει αρκετές διακρίσεις σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν οι εξής:

Α΄ Βραβείο για το παραμύθι “ΤΟ ΗΛΙΟΛΟΥΛΟΥΔΟ”, στον 16ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό 2016 της Εταιρίας Τεχνών, Επιστήμης και Πολιτισμού Κερατσινίου.
Α΄ Βραβείο για το παραμύθι “ΤΟ ΦΑΛΤΣΟ ΑΗΔΟΝΙ”, στα πλαίσια του 9ου Παγκοσμίου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού 2018 του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδος (Ε.Π.Ο.Κ.).
Α΄ Βραβείο για το παραμύθι “Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ”, στον 8ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό 2019 του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος.
Α΄ Βραβείο για το διήγημα “Ο ΑΣΩΤΟΣ”, στα πλαίσια του 9ου Παγκοσμίου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού 2018 του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδος (Ε.Π.Ο.Κ.).
Α΄ Έπαινος για το θεατρικό έργο: “Ο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ” από τον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», στα πλαίσια του 94ου Καλοκαιρίνειου Διαγωνισμού 2015

Bιβλιοπωλείο ΙΑΝΟS,
Γρ. Παλαμά 3, Θεσσαλονίκη
τηλ.: 2310 268 682
Πληροφορίες / Κρατήσεις: ianos.gr

Eπιμέλεια: Ελένη Βλάχου

info box

Τρόποι επικοινωνίας: 

τηλ.: 2310 268 682
Πληροφορίες / Κρατήσεις: ianos.gr

Διεύθυνση: 

Bιβλιοπωλείο ΙΑΝΟS,
Γρ. Παλαμά 3

Πόλη: 

Κόστος: 

Είσοδος ελεύθερη

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

11/05/2024 - 12:00