Αεροπλάνα 2: Ιπτάμενοι Πυροσβέστες

28 Αυγούστου 2014 στους κινηματογράφους από τη Feelgood και σε 3D. «Η ζωή δεν πηγαίνει πάντα όπως θέλεις. Αλλά ήρθες εδώ για να γίνεις πυροσβέστης. Αν τα παρατήσεις σήμερα, σκέψου τις ζωές που δεν θα σώσεις αύριο» (Αρχηγός Μπλέιντ)

O παγκοσμίου πλέον φήμης πρωταθλητής εναέριων αγώνων ταχύτητας Ντάστι μαθαίνει τα κακά μαντάτα. Το κιβώτιο ταχυτήτων του έχει σοβαρό πρόβλημα και όλα δείχνουν ότι μπορεί να μην αγωνιστεί ξανά. Η λύση είναι μία: πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει και να μετατραπεί σε πυροσβεστικό αεροσκάφος. Με τους νέους του συντρόφους θα ριχτούν με τα μούτρα στην πυρόσβεση μιας επικού μεγέθους πυρκαγιάς. Μήπως ήρθε η ώρα ο Ντάστι να αναδειχτεί σε πραγματικό ήρωα;
 

Μετά την έξοδο της πρώτης επιτυχημένης ταινίας “Αεροπλάνα”, η Disney μας απογειώνει για ακόμη μια φορά, με το sequel “Αεροπλάνα 2: Ιπτάμενοι Πυροσβέστες”. Αυτή τη φορά, ο αξιαγάπητος Ντάστι, από πρωταθλητής εναέριων αγώνων καλείται να αναλάβει δράση ως ιπτάμενος πυροσβέστης σε μια καταπληκτική ιστορία που αναδεικνύει το θάρρος του και το γεγονός ότι είναι γεννημένος αγωνιστής.

Γεμάτο αστείους διαλόγους και ξεκαρδιστικές ατάκες, το δεύτερο μέρος της φημολογούμενης εναέριας τριλογίας, είναι μια απολαυστική, καταιγιστική, εντυπωσιακή περιπέτεια για όλη την οικογένεια. Στο πλάι του πρωταγωνιστή θα συναντήσουμε μια νέα παρέα από εκκεντρικούς και συναρπαστικούς χαρακτήρες που κλείνουν το μάτι στους μεγαλύτερους σε ηλικία θεατές, ενώ οι σχέσεις μεταξύ τους πλέκουν μια συγκινητική ιστορία για την αλληλεγγύη, τις δεύτερες ευκαιρίες και την αυτοθυσία, σε μια από τις καλύτερες στιγμές των Disneytoon Studios.

Τα ειδικά εφέ της ταινίας υπηρετούν άψογα τις σκηνές κλιμάκωσης αλλά και ανεμελιάς του Ντάστι και των άλλων φίλων του, ενώ η φαντασία των συντελεστών έχει ποτίσει και την παραμικρή λεπτομέρεια της ταινίας. Από την εύστοχη επιλογή του Thunderstruck των A.C.D.C. σε μια χαρακτηριστική σκηνή δράσης, μέχρι τις γεμάτες ποπ αναφορές πινελιές στα σκηνικά και την άψογη εκτέλεση τόσο στην εικόνα και τον ήχο, το Αεροπλάνα 2: Ιπτάμενοι Πυροσβέστες προσφέρει ένα χορταστικό, καλοφτιαγμένο και απόλυτα διασκεδαστικό θέαμα.

Διάρκεια: 77΄

 

Ποιος είναι ποιος:

Αρχηγός Μπλέιντ (Blade Ranger)

Ένα ελικόπτερο που διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην πυρόσβεση και διάσωση. Είναι ο επικεφαλής της ομάδας Piston Peak Air Attack. Έχει αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς με το παρελθόν του, γεγονός το οποίο επιδρά στην ψυχοσύνθεσή του. Είναι σκληρό καρύδι, ένας απαιτητικός αρχηγός με –ομολογουμένως- ελαφρώς άκυρη αίσθηση του χιούμορ. Δεν βλέπει με πολύ καλό μάτι την έλευση του νέου εκπαιδευόμενου, Ντάστι. Από την άλλη, όμως, ο Μπλέιντ είναι επαγγελματίας και θα κάνει το παν, για να τελειοποιήσει τις ικανότητες του νέου μέλους της ομάδας.

 

Ντίπερ (Dipper)

Η Ντίπερ είναι εξωστρεφής με πολύ ζωηρό ταμπεραμέντο. Πρόκειται για ένα ιπτάμενο δεξαμενόπλοιο που προσεγγίζει λίμνες και φορτώνει πάνω από 6.000 λίτρα νερού αδειάζοντάς τα πάνω σε μαινόμενες φωτιές. Δούλευε στην Αλάσκα μεταφέροντας μεγάλα φορτία. Είναι φανατική οπαδός των αγώνων ταχυτήτων και ως εκ τούτου είναι ερωτευμένη με τον Ντάστι. Δεν μπορεί να κρύψει τον ενθουσιασμό της, όταν εκείνος εμφανίζεται, για να εκπαιδευτεί.

Γουίντλίφτερ (Windlifter)

Πρόκειται για ένα ελικόπτερο βαρέως τύπου που μπορεί να ανυψώσει μια ντουζίνα από δέντρα ή μια τεράστια δεξαμενή γεμάτη επιβραδυντικό υλικό για φωτιές. Η ινδιάνικη καταγωγή και η στενή επαφή του Γουίντλίφτερ με τη φύση, του επιτρέπουν να διαισθάνεται τις φωτιές, πριν αυτές εκδηλωθούν. Ένας πρώην ξυλοκόπος που έγινε πυροσβέστης, για να βοηθήσει τους συνανθρώπους του. Δεν υπάρχει αποστολή που να μην μπορεί να φέρει εις πέρας.

Καντ Σπίνερ (Cad Spinner)

Ο Καντ Σπίνερ είναι ο επιστάτης του πάρκου. Πρόκειται για ένα πολυτελέστατο τζιπ που μάλλον θα ταίριαζε πιο πολύ σε κάποιο κυριλέ γκολφ club παρά στην εξοχή. Είναι τρομερά εγωκεντρικός και σκέφτεται μόνο τα χρήματα. Ο Καντ δε θα διστάζει να κόψει ένα μεγάλο κομμάτι από το budget που αφορά στη δασοπροστασία.

Μέιντέϊ (Mayday)

Το γέρικο φορτηγό Μέιντέϊ είναι πυροσβέστης στην περιοχή από… πάντα. Είναι πάντα πρόθυμος να βοηθήσει, αλλά με τα χρόνια έχει χάσει λίγη από την ταχύτητά του. Ακόμη, οι σωλήνες του έχουν μονίμως διαρροή και δεν μπορεί να δει και πολλά χωρίς τα γυαλιά του.

Μαρού (Maru)

Ο Μαρού είναι ένα ρυμουλκό. Είναι αρκετά φιλικός και καμιά φορά γίνεται κάπως σαρκαστικός. Με τα budget να έχουν συρρικνωθεί αισθητά, πολλά μέρη του Μαρού είναι χειροποίητα και πατέντες. Το motto του σχετικά με αυτό είναι το εξής: “Είναι καλύτερα και από καινούργια”.

O Χάρβεϊ και η Γουίνι έχουν γνωριστεί εδώ και πολλά χρόνια, όταν ο πρώτος ήταν υπεύθυνος σε ένα κατάστημα με λάστιχα για τροχόσπιτα και η δεύτερη δούλευε ως μοντέλο. Το αγαπημένο ζεύγος ταξιδεύει στο Piston Peak Park, για να γιορτάσει τα 50 χρόνια έγγαμου βίου.

 Ο Τζάμερ (OlJammer) είναι ένα πιστό και αξιόπιστο τουριστικό λεωφορείο που βρίσκεται στο Piston Peak εδώ και 72 χρόνια. Γνωρίζει κάθε μονοπάτι, ρυάκι, βράχο και δέντρο της περιοχής. Αυτό το σκληραγωγημένο τουριστικό λεωφορείο με την ευγενική ψυχή είναι πρόθυμο να μοιραστεί τις ατελείωτες γνώσεις του σχετικά με την ιστορία του πάρκου με τους πολυάριθμους καθημερινούς επισκέπτες.

Ο Κάμπι (Cabbie) είναι ένα χαρούμενο πρώην στρατιωτικό μεταφορικό αεροπλάνο που έριχνε οχήματα πίσω από τις γραμμές του εχθρού στην Κορέα. Τώρα, ρίχνει Smokejumpers (επίγειοι πυροσβέστες που πέφτουν κοντά στις πυρκαγιές και φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες, σκάβοντας και κόβοντας δέντρα). Η όλη φάση μοιάζει κατά πολύ με τις μάχες που είχε εμπλακεί στο παρελθόν, απλά τώρα δεν υπάρχει κάποιος που να τον πυροβολεί. Με τη δυναμική που διαθέτει, μπορεί να κουβαλήσει τους Smokejumpers πολλά χιλιόμετρα μακριά.

Ο Πουλάσκι (Pulaski) είναι υπεύθυνος για τα κτήρια και τις γέφυρες του Piston Peak. Κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να τα προστατεύσει. Διαθέτει μια δεξαμενή χωρητικότητας 7,5 χιλιάδων λίτρων και έχει την ικανότητα να εκτοξεύει περίπου 3.000 λίτρα νερού το λεπτό.

Οι Smokejumpers είναι μια ατρόμητη ομάδα επίγειων πυροσβεστών. Αρχηγός τους είναι η Ντάιναμαιτ (Dynamite) που από το όνομά της και μόνο καταλαβαίνεις ότι δεν πρέπει να την τσιτώσεις, αφού διαθέτει “εκρηκτικό” ταμπεραμέντο. Η Πάινκοουν (Pinecone) έχει για όπλο της μια τσουγκράνα, για να καθαρίζει κλαδιά, χόρτα και μπάζα. Πρόκειται για ένα άνετο τυπάκι από το νότο. O Άβαλανς (Avalanche) που ονομάστηκε έτσι, αφού ήταν η αιτία σχηματισμού μιας τεράστιας χιονοστιβάδας στο παρελθόν - η συμπαθής μπουλντόζα, όμως, ισχυρίζεται ότι δεν είχε καμία ανάμιξη με το περιστατικό. Ο σκληρός και ατρόμητος Μπλακάουτ (Blackout) που μια φορά είχε κόψει κατά λάθος ένα καλώδιο της Δ.Ε.Η. βυθίζοντας έναν ολόκληρο οικισμό στο σκοτάδι και παθαίνοντας ταυτόχρονα ηλεκτροπληξία, γεγονός που έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη μνήμη του. Ο Ντριπ (Drip), ένας εξωστρεφής και κοινωνικός τύπος που μονίμως χάνει λάδια.

Ο υπουργός εσωτερικών (Secretary of the Interior) έχει πολλές αρμοδιότητες, αλλά η πιο σημαντική από αυτές είναι η επίβλεψη και η διατήρηση των εθνικών δρυμών. Είναι τραχύς και του αρέσει να περνά το χρόνο του στη φύση. Δεν βρίσκεται σχεδόν ποτέ στο γραφείο του στην Ουάσιγκτον, αλλά επισκέπτεται συνέχεια τα δάση και τα πάρκα προσπαθώντας να διαδώσει σε όλους την ιδέα για τη διατήρηση και προφύλαξή τους.

 

Όταν συμβεί ένα ατύχημα σε ένα αεροδρόμιο, ο Ράικερ (Ryker) όχι μόνο γνωρίζει τι να κάνει, αλλά έχει γράψει και βιβλίο σχετικά. Τίποτα δεν μπορεί να ξεφύγει από το άγρυπνο μάτι αυτού του ανακριτή.

Το 1978, ο Νικ Λόπεζ (NickLoopnLopez) πρωταγωνιστούσε σε μια τηλεοπτική σειρά που αφορούσε σε 2 ελικόπτερα της αστυνομίας τα οποία περιπολούσαν τους δρόμους. Ήταν πολύ αγαπητός στο αμερικάνικο κοινό. Ήταν ατίθασος και πήρε το ψευδώνυμό του από τη χαρακτηριστική ακροβατική μανούβρα που κανένα άλλο ελικόπτερο δεν μπορούσε να εκτελέσει.

 

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Roberts Gannaway

Σενάριο: Jeffrey M. Howard

Executive Producer: John Lasseter

Ακούγονται: Γιώργος Καπουτζίδης, Ντορέττα Παπαδημητρίου, Γιώργος Λιάντος, Γιώτα Μηλίτση, Δημήτρης Μάριζας, Φοίβος Ριμένας, Κώστας Δαρλάσης, Ηλίας

Ζερβός, Χρήστος Σαπουντζής, Ντίνος Σούτης, Νίκος Νίκας, Χρήστος Συριώτης, Ινώ Στεφανή, Χριστίνα Κουτσουδάκη, Άλκης Ζερβός, Δημήτρης Δημόπουλος

Ακούγονται επίσης: Μανώλης Γιούργος, Ανδρέας Ρήγας, Βασίλης Αξιώτης, Χαρά Ζησιμάτου, Νίκος Παπαδόπουλος, Μαρία Πλακίδη, Στέλιος Ψαρουδάκης

Διάρκεια: 77΄

info box

Για ηλικίες από: 

5-9
9-12
12+

Άλλα άρθρα

Σχόλια