Ταξίδι με αυτοκίνητο -Διαλέξτε το σωστό παιδικό κάθισμα

Ένα από τα ποιό σημαντικά πράγματα για την μετακίνηση των παιδιών σας είναι τα παιδικά καθισματάκια. Είσαστε σίγουροι ότι έχετε το σωστό κάθισμα για την ηλικία του παιδιού σας;

Υπάρχουν 2 κατηγορίες καθισμάτων:

1. Τα καθίσματα που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία είναι κατάλληλα για μωρά έως 9 μηνών ή βάρους δέκα κιλών και αντικαθιστούν συνήθως το πορτ-μπεμπέ ή το ριλάξ. Τοποθετούνται πάντα με φορά αντίθετη προς την πορεία κίνησης και στερεώνονται στο πίσω κάθισμα με τη βοήθεια της ζώνης ασφαλείας τριών σημείων. Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνονται καθίσματα για παιδιά ηλικίας από 9 μηνών έως 4 ετών, δηλαδή μέχρι το παιδί να αποκτήσει βάρος περίπου 18 κιλών. Τα καθίσματα τοποθετούνται στο πίσω κάθισμα με κατεύθυνση προς τη φορά κίνησης του αυτοκινήτου και ασφαλίζονται με ζώνες τριών σημείων.

2. Τα καθίσματα που ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία είναι κατάλληλα για παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, δηλαδή βάρους έως 36 κιλών και ύψους έως 150 εκατοστών. Χρησιμοποιούνται για να ανασηκώσουν το παιδί και να επιτρέπουν τη σωστή εφαρμογή της ζώνης ασφαλείας.

Υπάρχουν ανυψωτικά καθίσματα με πλάτη για παιδιά έως 25 κιλά και απλά ανυψωτικά μαξιλάρια για παιδιά έως 36 κιλά.

Για ένα ασφαλές ταξίδι

  • Μη βάζετε ποτέ το παιδικό καθισματάκι στη θέση του συνοδηγού.
  • Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή.
  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε δέσει σωστά το κάθισμα με τη ζώνη του αυτοκινήτου και το παιδί με το κάθισμα.
  • Τοποθετήστε το παιδικό κάθισμα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, για να προσφέρετε στο παιδί διπλή ασφάλεια, εκείνη του παιδικού καθίσματος και εκείνη της πίσω θέσης.

    Έχει υπολογιστεί ότι τα παιδικά καθίσματα, όταν χρησιμοποιούνται σωστά, μειώνουν κατά 71% τον κίνδυνο θανάτου σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, κατά 67% την πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο από σοβαρό τραυματισμό και κατά 50% τον κίνδυνο πρόκλησης μικροτραυματισμών.

Καλό ταξίδι !