Χριστουγενιάτικες εκδηλώσεις στον Εθνικό Κήπο

Το πιο αγαπημένο μέρος των Χριστουγέννων, ο Εθνικός Κήπος, ανοίγει γι άλλη μια φορά την αγκαλιά του για να υποδεχτεί τους μικρούς πολίτες της Αθήνας και να τους οδηγήσει σε ένα χριστουγεννιάτικο ταξίδι ανακάλυψης. Σκανδαλιάρικα ξωτικά οδηγούν τα παιδιά στα σπιτάκια του Χριστουγεννιάτικου Δάσους της Γης για να τους δείξουν τις γιορτές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μέσα σ' έναν μοναδικά φωτισμένο Κήπο, τα παιδιά ταξιδεύουν από τη γνώση στη διασκέδαση, στολίζουν τα δέντρα με στολίδια που φτιάχνουν, παίζουν μουσική, μεταμορφώνονται σε καλλικατζαράκια, στέλνουν τις ευχές τους σε ολόκληρο τον κόσμο, μαθαίνουν για το περιβάλλον και διασκεδάζουν με παραστάσεις, παραμύθια και ιστορίες από τον Άγιο Βασίλη!

Το χριστουγεννιάτικο δάσος της Γης

GLYKA

 

18 Δεκεμβρίου 2009 - 6 Ιανουαρίου 2010, 10:00 - 17:00

Από τις κεντρικές πύλες, οι μικροί επισκέπτες του Κήπου θα λαμβάνουν ένα χάρτη - διαβατήριο από τους καλικάτζαρους και τα άλλα ξωτικά, οι οποίοι θα τους προσκαλούν να ανακαλύψουν όλα τα μυστικά του Κήπου. Ο χάρτης που λαμβάνουν τα παιδιά θα σηματοδοτεί τις δράσεις του «Κήπου των Παραμυθιών».

Οι καλικάτζαροι ενημερώνουν τα παιδιά ότι πρέπει να επισκεφθούν όλα τα σημεία. Σε κάθε δράση που θα συμμετέχουν θα λαμβάνουν μία σφραγιδούλα από τους παραμυθένιους χαρακτήρες του Κήπου.

Στο τέλος της περιήγησης τους σε όλο τον Κήπο και αφού έχουν συμπληρώσει όλες τις σφραγιδούλες, θα λάβουν τη μεγάλη σφραγίδα του Παραμυθά. Ο χάρτης με τις σφραγιδούλες - πιστοποιητικό συμμετοχής- θα λειτουργήσει ως αναμνηστικό των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων.

Το χωριό θα προσφέρει ένα παραμυθένιο - μαγεμένο σκηνικό από μικρά ξύλινα σπιτάκια και ειδικές κατασκευές, στα οποία παιδικές ομάδες δράσης θα υποδέχονται και θα προσκαλούν τα παιδάκια να συμμετάσχουν στις δράσεις του εκάστοτε σπιτιού.

Εγκαίνια: Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, στις 10:30

Πρόγραμμα θεατρικών παραστάσεων « Το δάσος της Ελπίδας»

Κάθε μέρα:

  • 10.30-11.00
  • 11.30-12.00
  • 12.30-13.00
  • 13.30-14.00
  • 14.30-15.00
  • 15.30-16.00   .
  • 16.30-17.00

Οι καλικάτζαροι της Γης

KALIKANTZAROI

Μέσα σε ένα σπιτάκι του Χριστουγεννιάτικου Δάσους κατοικούν οι καλικάτζαροι της Γης.

Οι καλικάτζαροι προσκαλούν τους μικρούς επισκέπτες να μπουν μέσα στο σπίτι και να μεταμορφωθούν και οι ίδιοι σε μικρά καλικατζαράκια.

Παιδαγωγοί και ανιματέρ με τη χρήση ειδικών χρωμάτων θα ζωγραφίζουν τα πρόσωπα των παιδιών.

Τα παιδάκια με ειδικές κατασκευές φτιάχνουν αυτάκια καλικατζάρων και μεταμορφώνονται τα ίδια σε καλικατζαράκια.

Η ώρα των Χριστουγέννων

WRA

Τα παιδιά μέσα σε κλειστό χώρο καλούνται να ανακαλύψουν την ώρα στις μεγάλες πόλεις του κόσμου.

Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση και ρολόγια στους τοίχους του σπιτιού θα δείχνει την ώρα στα παιδιά, ενώ παράλληλα θα μπορούν πάνω σε προτυπωμένα χαρτιά να ζωγραφίσουν και τα ίδια το δικό τους χριστουγεννιάτικο ρολόι.

Οι Ήχοι των Χριστουγέννων

HXOS

Το Σπίτι των Ήχων των Χριστουγέννων φιλοξενεί παραδοσιακά μουσικά όργανα αλλά και Χριστουγεννιάτικες μελωδίες από όλο τον κόσμο.

Τα κάλαντα και γενικότερα όλα τα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια είναι αυτά που συνοδεύουν ευχάριστα εκείνες τις μέρες και περνάνε χαρούμενα μηνύματα.

Το ξωτικό μαζί με τον βοηθό του, εξηγεί στα παιδάκια τον τόπο προέλευσης αλλά και την χρήση κάθε μουσικού οργάνου.

Τα παιδάκια μπορούν να δοκιμάσουν το παιχνίδι με τις μελωδίες αλλά και να δημιουργήσουν όμορφα μουσικά όργανα με χαρτοκοπτικά υλικ.

Οι ευχές της Γης

EYXES

Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο οι μικροί επισκέπτες καλούνται να γράψουν σε χρωματιστά χαρτάκια τη Χριστουγεννιάτικη ευχή τους για τη Γη, τι εύχονται για όλο τον κόσμο.

Μετά το τέλος θα στολίζουν τις ευχές τους πάνω σε δεντράκια που θα βρίσκονται τοποθετημένα περιμετρικά του χώρου.

Όλες ο ευχές θα συλλεχθούν για να δημιουργήσουν ένα λεύκωμα που θα δημοπρατηθεί από το Δήμο Αθηναίων για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Το σπίτι της Γης

Το σπίτι της Γης έχει ως στόχο την εκπαίδευση των παιδιών σε θέματα οικολογίας, μέσα από διασκεδαστικές δράσεις.

Χρησιμοποιώντας υλικά φιλικά προς το περιβάλλον και «σκουπίδια» τα παιδιά μαθαίνουν να χρησιμοποιούν υλικά τα οποία μέχρι τώρα θεωρούσαν άχρηστα.

Εκπαιδεύονται για την ανακύκλωση

Το σπίτι του Αγίου Βασίλη

santa

Από τα Χριστούγεννα δεν μπορεί να λείπει ο Άγιος Βασίλης.

Ο Άγιος Βασίλης, περιμένει τα παιδιά στο σπίτι του για να τους διηγηθεί τις περιπέτειες του από τα ταξίδια του σε ολόκληρη τη Γη.

Το ταξίδι αυτό ενημερώνει για τα χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα ήθη και έθιμα άλλων Χωρών.

Παράλληλα τα παιδιά θα μπορούν να φωτογραφηθούν αγκαλιά με τον αγαπημένο τους Άγιο.

Το πρόγραμμα θα εμπλουτιστεί από τα τις πληροφορίες που θα παρέχουν οι πρεσβείες που θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις.

Αγγλία:

Το σπίτι είναι στολισμένο με κόκκινα Αλεξανδρινά και κλαδιά <<γκι>> και κάλτσες δώρων που κρεμιούνται από το τζάκι.

Ένα παιχνίδι που συνηθίζεται στους δρόμους είναι η Χριστουγεννιάτικη παντομίμα.

το χριστουγεννιάτικο τραπέζι περιλαμβάνει ψητή γαλοπούλα, ταρτάκια με σταφίδες και ζάχαρη και πουτίγκα με φρούτα.

Γαλλία:

Όλα τα σπίτια στολίζουν μία φάτνη και διακοσμούν το σπίτι με Αλεξανδρινά.

Έθιμο τους είναι να φτιάχνουν ένα παραδοσιακό κέικ στο σχήμα κούτσουρου το οποίο ονομάζεται <<χριστουγεννιάτικος κορμός>>.

Γερμανία:

Διοργανώνεται μία χριστουγεννιάτικη αγορά όπου τοποθετούνται πάγκοι με γλυκά, στολίδια και ζεστό κόκκινο κρασί με μπαχαρικά.

Adventskalender: χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο. Πρόκειται για ένα ημερολόγιο με 24 θέσεις αριθμημένες από το 1 μέχρι το 24 και συμβολίζουν τις ημέρες του Δεκεμβρίου πριν από τα Χριστούγεννα. Οι θέσεις είναι κλεισμένες με πορτάκια. Κάθε μέρα ανοίγουν το αντίστοιχο πορτάκι και βρίσκουν μια έκπληξη που μπορεί να είναι ένα σοκολατάκι, ζαχαρωτό, παιχνίδι κλπ.

Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι περιλαμβάνει ψητή χήνα με κόκκινο λάχανο και μπαλάκια από πατάτες. Επίσης φτιάχνουν μία ποικιλία από κέικ και μπισκότα σε σχήμα χριστουγεννιάτικων στολιδιών.

Αιθιοπία:

το Ιουλιανό ημερολόγιο της Αιθιοπίας επιβάλει ανοιξιάτικη πρωτοχρονιά (Enkutatash, το πολυτιμότερο των δώρων) και δώρα μπουκέτα από τα περίφημα Meskel Flowers.

Ινδία:

Το Diwalli είναι η γιορτή του φωτός. Λάμπες και κεριά, παντού για τους Ινδούς, οι

οποίοι ταξιδεύουν μέχρι τον Γάγγη για το τελετουργικό τους μπάνιο

Σουηδία:

Στις 13 Δεκεμβρίου τα παιδιά φέρνουν στα κρεβάτια των γονιών τους το φαγητό. Η μεγαλύτερη κόρη είναι ντυμένη με ένα λευκό φόρεμα και έχει στα μαλλιά της στεφάνι από δάφνη ‐ στέμμα κλειστού τύπου με 6 κεριά και επί της κορυφής φέρει ένα ακόμη έβδομο.

Μαζεύεται όλη η οικογένεια στο τραπέζι για ένα έθιμο που ονομάζεται <<βούτηγμα στη κατσαρόλα>> κατά το οποίο όλα τα μέλη βουτάνε μαύρο ψωμί σε μια κατσαρόλα με ζουμί από χοιρινό, λουκάνικο και μοσχάρι.

Αυστρία:

Στολίζουν το σπίτι με παραδοσιακά στεφάνια στα οποία τοποθετούνται κεριά.

Είναι μια μουσική περίοδος για τη χώρα αφού από αυτήν προήλθε το τραγούδι Αγία Νύχτα‐ Silent Night, Holy Night.

Τα παιδιά ντύνονται 3 μάγοι και τραγουδούν τα κάλαντα.

Τα έθιμα αυτά θα αποτελέσουν και τη βασική σκηνογραφία του σπιτιού πχ Adventskalender:  χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο, με εκφράσεις για το πώς μπορούμε όλοι να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι

Το κέντρο της Γης

Το κέντρο της Γης είναι το stage που θα φιλοξενήσει θεατρικές παραστάσεις και κουκλοθέατρα.

Το πρόγραμμα θα εμπλουτιστεί από τα καλλιτεχνικά σχήματα των πρεσβειών που θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις.

Όση ώρα δεν πραγματοποιούνται παραστάσεις, ειδική παιδαγωγός θα διαβάζει στους μικρούς επισκέπτες παραμύθια από όλο τον κόσμο.

Προτεινόμενες Παραστάσεις

Ημίωρα θεάματα που εναλλάσσονται μεταξύ τους αφήνοντας 30λεπτο διάλειμμα μεταξύ τους. Πρόκειται για θεατρικό δρώμενο με 2 άτομα ηθοποιούς, οικολογικό περιεχόμενο και έντονη συμμετοχή των παιδιών, με απλά ταχυδακτυλουργικά, παντομίμα και κουκλοθέατρο Πρόγραμμα θεατρικών παραστάσεων « Το δάσος της Ελπίδας»

Κάθε μέρα:

  • 10.30-11.00
  • 11.30-12.00
  • 12.30-13.00
  • 13.30-14.00
  • 14.30-15.00
  • 15.30-16.00   .
  • 16.30-17.00

Έλα στο ταξίδι της Γης

Οι μικροί επισκέπτες καλούνται να λάβουν μέρος στο ταξίδι της Γης μέσα από ειδικές κατασκευές. Οι κατασκευές αυτές είναι Χριστουγεννιάτικες μπάλες όπου τα παιδιά θα μπορούν να φωτογραφηθούν μέσα σε αυτές.

Τα παραμύθια των Χριστουγέννων

Σε ανοιχτό αλλά στεγασμένο χώρο ειδικός παιδαγωγός θα αφηγείται στα παιδιά τα αγαπημένα τους Χριστουγεννιάτικα Παραμύθια

 

 

info box

Για ηλικίες από: 

0-1
1-3
3-5
5-9
9-12
12+

Κόστος: 

Δωρεάν

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

από τις 18/12/2009 - 10:00 έως τις 06/01/2010 - 21:00