Διακοσμητικά με ζύμη

Είναι πολύ διασκεδαστικό να παίζετε με παιχνίδια και διακοσμητικά που έχετε φτιάξει μόνοι σας και οι ζύμες είναι μια πολύ εύκολη και φτηνή κατασκευή που μπορείτε να φτιάξετε χιλιάδες διακοσμητικά και στολίδια που θα τα βάψετε μετά ή θα τα διακοσμήσετε όπως σας αρέσει.


Μπορείτε ακόμη να φτιάξετε χρωματιστές ζύμες ώστε οι κατασκευές σας να γίνουν ακόμη πιο εύκολες. Έτσι επειδή μας αρέσουν όλα τα χρώματα εμείς σκεφτήκαμε να φτιάξουμε ένα ολόκληρο ουράνιο τόξο και μια καρδούλα!
Αν σας αρέσει η ιδέα φτιάξτε το μαζί μας!
 
 Βασική απλή συνταγή για τη ζύμη:  

  • 2 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φλυτζάνια αλάτι
  • 1 φλυτζάνι χλιαρό νερό  περίπου (μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο)
  • Ασημόσκονη σε διάφορα χρώματα
  • Χρώμα φαγητού (food colouring) στα χρώματα του ουράνιου τόξου.  

Οδηγίες:

  1. Ανακατέψτε το αλεύρι με το αλάτι και αρχίστε να ρίχνετε λίγο λίγο το νερό ανακατεύοντας, ώστε να γίνει σαν ζύμη. Μπορεί να γίνει λίγο κολλώδες στην αρχή αλλά όσο το ζυμώνετε θα γίνει σαν κανονική ζύμη.
  2. Ζυμώστε αρκετά και αν χρειαστεί προσθέστε λίγο νεράκι ακόμη. Φροντίστε στο τέλος η ζύμη να είναι μαλακιά και λεία.
  3. Βάλτε γάντια μιας χρήσης και χωρίστε τη ζύμη σε 7 μπαλάκια ίσου περίπου μεγέθους. 
  4. Κάνετε ένα βαθούλωμα σε κάθε ένα.
  5. Σε κάθε βαθούλωμα βάλτε μία μικρή ποσότητα βαφής και μετά διπλώστε και ζυμώστε κάθε μπαλάκι χωριστά, ώστε η ζύμη να αποκτήσει ομοιόμορφο χρώμα.
  6. Μετά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μπαλάκια για να κάνετε ότι σχέδιο θέλετε.
  7. Θα το χρησιμοποιήσετε σαν πλαστελίνη. Το καλό είναι ότι ακόμη και εάν τα μπαλάκια ανακατευτούν θα διατηρήσουν τα χρώματά τους και δεν θα πάρουν εκείνο το άσχημο καφέ χρώμα που παίρνει η πλαστελίνη.
  8. Μπορούν τα κοριτσάκια να φτιάξουν ακόμη και κοσμήματα, κρεμαστά ή κολιέ. Θυμηθείτε μόνο να κάνετε μία τρυπούλα με μία χοντρή βελόνα ή ακόμη και με ένα καλαμάκι ώστε να μπορέσουν μετά να κρεμαστούν.
  9. Για το ουράνιο τόξο που λέγαμε πλάστε ένα μακρύ ρολό σαν λουκάνικο και βάλτε το ένα πάνω στο άλλο στα χρώματα του ουράνιου τόξου.
  10. Όταν τελειώσετε με όλες τις κατασκευές σας βάλτε στο ταψί του φούρνου μια λαδόκολλα και βάλτε επάνω προσεκτικά τις κατασκευές σας.
  11. Ανάψτε το φούρνο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (περίπου 100 βαθμούς)  και ψήστε για 3 ώρες περίπου μέχρι να σκληρύνει (μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο ανάλογα με τον φούρνο).
  12. Φροντίστε το πάχος της ζύμης να είναι ένα εκατοστό περίπου ώστε να μην χρειαστεί περισσότερη ώρα. Γυρίστε το μια φορά ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα.
  13. Όταν θα είναι έτοιμο τα χρώματα θα ξεθωριάσουν λίγο αλλά μπορείτε να τα καλύψετε με διαφανές βερνίκι ή ακόμη και υγρή διάφανη κόλλα και θα ξαναγίνουν ζωηρά.

Καλή διασκέδαση !!!!!!

 

Ιδέα απο το http://theimaginationtree.com/

info box

Για ηλικίες από: 

3-5
5-9
9-12
12+