Ανακυκλώστε φτιάχνοντας ένα πολύχρωμο μελωδό ή Wind Chimes, όπως λέγονται.

Αυτοί οι μελωδοί που συνήθως βάζουμε πάνω από τα κρεβατάκια των παιδιών και όταν τα κουνάνε βγάζουν μελωδικούς ήχους, είναι φτιαγμένα από πλαστικά μπουκάλια, χάντρες και κουμπιά, υλικά που όλοι έχουμε σπίτι μας.

Πολλές φορές μαγευόμαστε ακόμη και οι μεγάλοι από αυτές τις κατασκευές που με κάθε φύσημα του αέρα βγάζουν μελωδικούς ήχους! Έτσι λοιπόν μας άρεσε αυτή η εύκολη κατασκευή που με τα ζωηρά της χρώματα θα τραβήξει σίγουρα την προσοχή των μικρών μας!

Θα χρειαστούμε:

  • Ένα μικρό πλαστικό μπουκάλι

  • Χρωματιστές ακρυλικές μπογιές

  • Κόλλα

  • Πινέλο

  • Νήμα στερεό ή σπάγκο συνθετικό ή ακρυλικό (ο απλός σπάγκος δεν είναι τόσο ανθεκτικός) ή πετονιά

  • Χάντρες

  • Κομμένα πολύχρωμα καλαμάκια

  • Μεγάλα πολύχρωμα κουμπιά

  • Μεταλλικό κρίκο για κλειδιά (προαιρετικά)

  • Διακορευτή (για να ανοίξουμε τρύπες)

Πως το φτιάχνουμε:

  1. Ξεκινώντας κόβουμε το επάνω πιο στενό μέρος του μπουκαλιού.
  2. Μετά βάζουμε τα μικρά μας να βάψουν με διάφορα χρώματα γύρω γύρω το μπουκάλι.
  3. Μια ωραία ιδέα είναι να βάψουμε κάθε πλευρά του μπουκαλιού διαφορετικό χρώμα. Καλό είναι να το περάσουμε μετά με ένα στρώμα άχρωμο βερνίκι για να γυαλίζει και να μην ξεφλουδίζει.
  4. Όταν στεγνώσει το χρώμα, τρυπάμε με τον διακορευτή ώστε να σχηματιστούν τρυπούλες γύρω από το κομμένο μέρος του μπουκαλιού. Μπορούμε να κάνουμε 4 – 6 τρύπες.
  5. Φτιάξαμε 4 γλωσσίδια γύρω γύρω και μία στη μέση.
  6. Για τα γύρω γύρω παίρνετε ένα κομμάτι σπάγκο ή πετονιά και περνάτε χάντρες ότι χρώμα θέλετε.
  7. Πειραματιστείτε με διάφορα μεγέθη και σχήματα χάντρες ώστε το αποτέλεσμα να είναι ενδιαφέρον!
  8. Στο κάτω μέρος περάστε από ένα κουμπί και στερεώστε. Αν οι χάντρες έχουν μεγάλη τρύπα περάστε τις στη μία πλευρά της πετονιάς μέχρι τη μέση, βάλτε το κουμπί στο κάτω μέρος και ξαναπεράστε την πετονιά από μέσα. Οι φωτογραφίες θα σας βοηθήσουν.
  9. Αφήστε μερικά εκατοστά νήμα στο επάνω μέρος, περάστε το σε μία τρυπούλα και στερεώστε.
  10. Για το εσωτερικό γλωσσίδι, μπορείτε να περάσετε ένα κουμπί με θηλιά στο πίσω μέρος (αν έχετε) και στο διπλό νήμα περάστε κομμένα κομμάτια από καλαμάκια με χάντρες ενδιάμεσα.
  11. Για να στερεώσετε το κεντρικό (εσωτερικό) γλωσσίδι, κάνετε μία τρύπα στο κέντρο του πάτου του μπουκαλιού. Μπορείτε να την κάνετε με ένα μυτερό ψαλίδι ή σουβλί ή με κάποιο αιχμηρό αντικείμενο. Περάστε το διπλό νήμα μέσα από την τρύπα.
  12. Θα χρειαστείτε βέβαια και κάποιο στοπ ώστε να μην κυλήσει όλο το γλωσσίδι έξω από το μπουκάλι ιδίως αν η τρύπα που κάνατε «βγήκε» λίγο μεγάλη. Λοιπόν κάντε μερικούς κόμπους πριν το περάσετε ή ακόμα καλύτερα περάστε ένα κουμπί που θα το στερεώσει.
  13. Από έξω τώρα περάστε μία πολύχρωμη χάντρα και κάντε μία θηλιά που μπορείτε να την περάσετε σε ένα κρίκο για κλειδιά. Αν δεν έχετε το κρεμάτε από την θηλιά που κάνατε.
  14. Αφήστε τα παιδιά να την κρεμάσουν όπου θέλουν και να απολαμβάνουν τους μελωδικούς ήχους!

Πηγή: http://happyhooligans.ca

info box

Για ηλικίες από: 

3-5
5-9
9-12
12+